Hoppa till sidans innehåll

Vad är Judo/Länkar


Vad är Judo?

Judo är en Japansk kampsport som utvecklades av Jigoro Kano (1860-1938). Kano hade tidigare tränat Jujutsu, dvs Samurajernas gamla stridskonst, vid flera olika skolor. Då han tyckte att Jujutsu träningen var ineffektiv och dessutom inte passade in i ett modernt samhälle beslöt han att vidareutveckla sina kunskaper till en ny kampform. Resultatet blev Judo som grundades 1882.

Det som skilde judo från den gamla Jujutsun var att teknikerna blev effektivare, onödiga tekniker försvann, inlärningen lades upp på ett pedagogiskt sätt och det blev säkert att träna. Fokus har kommit att ligga på kast- och fasthållningstekniker, men genom träningsformerna Randori (jap. fri övning eller övningskamp) och Kata (jap. teknikövningar i förutbestämd form) har judon fått en mycket bred repertoar innehållande alla typer av tekniker. Sporten har utvecklats och spridits över hela världen. Judo är idag världens största och populäraste kampsport.

En sport för alla

Judo är sporten som passar alla, gammal eller ung, man eller kvinna, kort eller lång, tjock eller smal. Alla kan finna en judostil och en nivå på träningen så att alla kan träna och utvecklas. Flickor och pojkar tränar tillsammans utifrån ålder och erfarenhet.

Den utvecklande barnidrotten

Judo är en utmärkt idrott för barn. Barnen utvecklar sin styrka, smidighet, koordination, kondition etc. Träningen sker disciplinerat. På ett utvecklande sätt tränas olika tekniker, lekar, tävlingar och andra träningsformer. Träningen är anpassad till barnens förutsättningar .

Den överlägsna motionsformen

Judosporten passar även vuxna som vill träna för att få motion. Hela kroppen tränas. De som börjar träna märker ofta att man tvingas att aktivera muskelgrupper man aldrig tidigare använt. Konditionen utvecklas också under den energifyllda träningen. Man blir även smidigare och utvecklar bättre koordination.

Den tuffa och fartfyllda tävlingsidrotten

Den som vill kan ställa upp i tävlingar. Det finns ett stort urval av tävlingar runt om i Sverige och även internationellt; från små klubbmästerskap till internationella tävlingar, för alla från nybörjare till internationell elit.

Självförsvar

Huvudsyftet med att träna judo är inte att lära sig självförsvar. Självförsvar är dock något man "får på köpet". De reflexer och tekniker man utvecklar under Judoträningen är högeffektiva och väl utprovade tekniker som fungerar väl i en nödvärnssituation. Speciellt bra passar detta kvinnor som vill lära sig självförsvar då teknikerna kan användas på en större och starkare motståndare.

Länkar till fler Judosidor:

Svenska Judoförbundet 

Här finns information om vad som händer i Judosverige. 

International Judo Federation (IJF) 

Här finns information om Internationell Judo mm.

Parasport Judo 

Här finns info om Judon inom parasportförbundet.

WikipediaJudo

Här finns mycket info om Jigoro Kano, historik, gradering mm

SmoothComp

Allt om tävlingar, resultat mm både internationellt och på svensk nivå. 

VIKTIGT alla tävlande måste skapa en profil i Smoothcomp (föräldrar skapar en egen först sedan sitt barns). 

 

 

Uppdaterad: 23 APR 2018 12:13 Skribent: Webmaster

Beställa Profilkläder:
 + 
Profilkläder beställs på vår shop hos Intersport.
I priset ingår tryck med klubblogga fram &
klubbnamn på ryggen.
Ditt namn går att få tryckt för en tilläggskostnad.
Inga andra tryck får förekomma!

Betalning sker direkt eller genom Klarna faktura.
Kläderna hämtas i Intersports butik på Överby.

Är man osäker på storlek?
Intersport butiken på Överby har provkläder.

TJK-shoppennås via klick på Intersportloggan nedan:

Postadress:
Trollhättans JK - Judo
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Besöksadress:
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: trollhattansjk@gmail...

Samarbetspartners:

Green Hill

ra sponsorer:

 

nolato-expinno-4f