Hoppa till sidans innehåll

Vad är Judo/Länkar


Judo är en Japansk kampsport som utvecklades av Jigoro Kano (1860-1938). Kano hade tidigare tränat Jujutsu, dvs Samurajernas gamla stridskonst, vid flera olika skolor. Då han tyckte att Jujutsu träningen var ineffektiv och dessutom inte passade in i ett modernt samhälle beslöt han att vidareutveckla sina kunskaper till en ny kampform. Resultatet blev Judo som grundades 1882.

Det som skilde judo från den gamla Jujutsun var att teknikerna blev effektivare, onödiga tekniker försvann, inlärningen lades upp på ett pedagogiskt sätt och det blev säkert att träna. Fokus har kommit att ligga på kast- och fasthållningstekniker, men genom träningsformerna Randori (jap. fri övning eller övningskamp) och Kata (jap. teknikövningar i förutbestämd form) har judon fått en mycket bred repertoar innehållande alla typer av tekniker.

Denna sport har sedan utvecklats och spridits över hela världen. judo är idag världens största och populäraste kampsport.

En sport för alla

Judo är sporten som passar alla. Är du gammal eller ung, man eller kvinna, kort eller lång, tjock eller smal? Det spelar ingen större roll. Alla kan finna en Judostil och en nivå på träningen så att alla kan träna och utvecklas.

Den utvecklande barnidrotten

Judo är en utmärkt idrott för barn. Barnen utvecklar sin styrka, smidighet, koordination, kondition etc. Träningen sker disciplinerat. På ett utvecklande sätt tränas olika tekniker, lekar, tävlingar och andra träningsformer.

Träningen är anpassad till barnens förutsättningar och de tränar inga farliga tekniker som t.ex. slag och sparkar.

Den överlägsna motionsformen

Judosporten passar även vuxna som vill träna för att få motion. Hela kroppen tränas. De som börjar träna märker ofta att man tvingas att aktivera muskelgrupper man aldrig tidigare använt. Konditionen utvecklas också under den energifyllda träningen. Man blir även smidigare och utvecklar bättre koordination.

Den tuffa och fartfyllda tävlingsidrotten

Den som vill kan ställa upp i tävlingar. Det finns ett stort urval av tävlingar runt om i Sverige och även internationellt; från små klubbmästerskap till internationella tävlingar, för alla från nybörjare till internationell elit.

Självförsvar

Huvudsyftet med att träna judo är inte att lära sig självförsvar. Självförsvar är dock något man "får på köpet". De reflexer och tekniker man utvecklar under Judoträningen är högeffektiva och väl utprovade tekniker som fungerar väl i en nödvärnssituation. Speciellt bra passar detta kvinnor som vill lära sig självförsvar då teknikerna kan användas på en större och starkare motståndare.

 

Länkar till mer kunskap: 

 

Svenska Judoförbundet  Här finns information om vad som händer i Judosverige. Det finns även länkar till Judoklubbar runt om i landet samt till en del internationella sidor.

International Judo Federation IJF:s hemsida. Här finns en hel del relevant information.

JudoShiai Allt om tävlingar, resultat, live sändningar 

 

Uppdaterad: 23 APR 2018 12:13 Skribent: Hans Gunnarsson

Samarbetspartners:

 

 

 

 

 Våra sponsorer:

 

 

 

 

 

 

 

nolato-expinno-4f

 

RingoNordic_logo[2]

 

matmor_r+Âd_original

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Trollhättans JK - Judo
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Besöksadress:
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Kontakt:
Tel: 0736335960
E-post: This is a mailto link