Hoppa till sidans innehåll

Vad är Judo/Länkar


Judo är en Japansk kampsport som utvecklades av Jigoro Kano (1860-1938). Kano hade tidigare tränat Jujutsu, dvs Samurajernas gamla stridskonst, vid flera olika skolor. Då han tyckte att Jujutsu träningen var ineffektiv och dessutom inte passade in i ett modernt samhälle beslöt han att vidareutveckla sina kunskaper till en ny kampform. Resultatet blev Judo som grundades 1882.

Det som skilde judo från den gamla Jujutsun var att teknikerna blev effektivare, onödiga tekniker försvann, inlärningen lades upp på ett pedagogiskt sätt och det blev säkert att träna. Fokus har kommit att ligga på kast- och fasthållningstekniker, men genom träningsformerna Randori (jap. fri övning eller övningskamp) och Kata (jap. teknikövningar i förutbestämd form) har judon fått en mycket bred repertoar innehållande alla typer av tekniker.

Denna sport har sedan utvecklats och spridits över hela världen. judo är idag världens största och populäraste kampsport.

En sport för alla
Judo är sporten som passar alla och var och en kan finna en Judostil och en nivå så att alla kan träna och utvecklas. Judo är en utmärkt idrott för barn. Barnen utvecklar sin styrka, smidighet, koordination, kondition etc. Träningen sker disciplinerat men är anpassad till barnens förutsättningar och de tränar inga farliga tekniker som t.ex. slag och sparkar.

Vuxna som vill träna för att få motion kan med fördel träna judo då träningenär allsidig och hela kroppen tränas. De som börjar träna märker ofta att man tvingas att aktivera muskelgrupper man aldrig tidigare använt. Konditionen utvecklas också under den energifyllda träningen och man blir även smidigare och utvecklar koordinationsförmågan.

Den som vill kan ställa upp i tävlingar runt om i Sverige och även internationellt. Allt ifrån små klubbmästerskap till internationella tävlingar, för alla från nybörjare till internationell elit.

Huvudsyftet med att träna judo är inte att lära sig självförsvar men detta är något man "får på köpet". De reflexer och tekniker man utvecklar under Judoträningen är högeffektiva och väl utprovade tekniker som även fungerar i en nödvärnssituation, oavsett om motståndaren är  större och starkare .

 

Länkar till fler Judosidor:

Svenska Judoförbundet Här finns information om vad som händer i Judosverige. 

International Judo Federation (IJF) Här finns information om Internationell Judo mm.

Parasport Judo Här finns info om Judon inom parasportförbundet.

JudoShiai  Allt om tävlingar, resultat mm både internationellt och på svensk nivå

WikipediaJudo Här finns mycket info om Jigoro Kano, historik, gradering mm

NCJCJudo Ytterligare en faktasida med mer om historia, gradering etc att "nörda" ner sig i

 

 

 

Uppdaterad: 23 APR 2018 12:13 Skribent: Webmaster

Beställa Profilkläder:
 + 
Profilkläder beställs på vår shop hos Intersport.
I priset ingår tryck med klubblogga fram &
klubbnamn på ryggen.
Ditt namn går att få tryckt för en tilläggskostnad.
Inga andra tryck får förekomma!

Betalning sker direkt eller genom Klarna faktura.
Kläderna hämtas i Intersports butik på Överby.

Är man osäker på storlek?
Intersport butiken på Överby har provkläder.

TJK-shoppennås via klick på Intersportloggan nedan:

Postadress:
Trollhättans JK - Judo
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Besöksadress:
Älvhögsborg, Kanaltorget 7
46131 Trollhättan

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: trollhattansjk@gmail...

Samarbetspartners:

Green Hill

ra sponsorer:

 

nolato-expinno-4f